FAQ

Frequently asked questions

Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte


Gedragsziekten, de naam zegt het al, kan u met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet u dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als u weinig suiker gebruikt en zorgvuldig uw tanden poetst met fluoridetandpasta. DentalDynamic begeleidt u en uw kind daarbij met Gewoon Gaaf.
Tandenpoetsen en napoetsen


Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht u en uw kind hierbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tandenpoetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig!

Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maakt u ook gelijk duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.
Kleuren


Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij iedere controle de tandplak – een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje – gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. Zo kun u dus precies zien waar nog tandplak zit.

Uw kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst. En u laat zien hoe u het gebit van uw zoon of dochter napoetst. De mondzorgverlener laat zien waar de tandenborstel niet goed komt en traint u hoe u op die lastige plekken beter kunt poetsen.

Ook wijst hij/zij u op nieuwe kiezen die doorbreken. Tijdens de controle wordt het gebit van uw kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus helemaal schoongemaakt en drooggeblazen. Pas dan kan u goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als u zorgvuldig poetst, kan u die nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.
Beloning: een gaaf gebit


Gewoon Gaaf gelooft in belonen van wie het goed doet. Blijkt het gebit van uw kind goed schoon? Ziet de tandarts of mondhygiënist geen beginnende gaatjes? Waarschijnlijk hoeft uw kind dan minder vaak of helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft er niet of nauwelijks geseald te worden. Bovendien kan uw kind dan langer wegblijven tot een volgend bezoek in de mondzorgpraktijk. De grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!
Eerste tandje? Poetsen!


Begin direct met tandenpoetsen zodra u het eerste puntje van het tandje ziet. Poets de tanden 1x per dag met fluoridepeutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridetandpasta is aangepast aan de leeftijd.

  • Poets bij kinderen vanaf 2 jaar 2x per dag hun tanden met fluoridepeutertandpasta.
  • Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride.
  • U kan ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).
Eerste tandje? Naar de tandarts!


Om u en uw kind goed te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit is het belangrijk dat u uw kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, meeneemt naar de mondzorgpraktijk. Wie namelijk zo veel mogelijk van de Gewoon Gaaf-methode wil profiteren, begint direct zodra het eerste tandje verschijnt. Neem uw kind mee als u bijvoorbeeld zelf voor controle gaat. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leert u al vroeg de juiste voedings- en poetsgewoonten voor uw kind. Als uw kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijgt het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Uw behandelaar geeft aan wanneer uw zoon of dochter weer in de praktijk moet terugkomen